ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Ποια είναι η διαδικασία για την ανάθεση ακινήτου με στο Lafazani Homes

Με ποιον τρόπο εμείς στο Lafazani Homes
εκτιμούμε την αξία πώλησης του ακινήτου σας;

Η εκτίμηση που σας παρέχετε βασίζεται στην “συγκριτική μέθοδο”, δηλαδή σε αγοροπωλησίες – πράξεις παρόμοιων ακινήτων στη περιοχή σας. Οι παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψιν είναι:

 • H τοποθεσία του ακινήτου
 • Τα χαρακτηριστικά του (π.χ. αν πρόκειται για κατοικία/ διαμέρισμα: έτος κατασκευής, ποιότητα κατασκευής, μέγεθος, όροφος, κατάσταση κτλ.)
 • Οι ιδιαιτερότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει (αν πρόκειται για κατοικία π.χ. η τελευταία ανακαίνιση ή απαιτούμενη ανακαίνιση).
 • Οι τρέχουσες τάσεις της τοπικής αγοράς
 • Η αντικειμενική αξία του ακινήτου
 • Οι πρόσφατες πωλήσεις παρόμοιων ακινήτων στην ίδια περιοχή
 • Τέλος, ο χρόνος που θέλετε να πουληθεί. Ως γνωστόν, η βιασύνη διαμορφώνει καθοδικά την τιμή του ακινήτου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιούμε προσαρμογές στοιχείων με το δικό σας και διαμορφώνουμε την τελική εκτίμηση του ακινήτου.

Αποτελεί η εκτίμησή μας την αρχική τιμή πώλησης του ακινήτου σας;

Η εύστοχη εκτίμησης αξίας του ακινήτου σας αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την πετυχημένη προώθησή του. Μέλημά μας είναι να σας προσφέρουμε μια δίκαιη εκτίμηση, μ’ ένα εύλογο εύρος για το ακίνητο σας.

Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι η εκτίμησή μας συμπεριλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζουν την μοναδικότητα του ακινήτου σας. Παρόλα αυτά η εκτίμηση δεν είναι δεσμευτική, εμείς είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε, ωστόσο εσείς έχετε τον τελικό λόγο στην αρχική τιμή πώλησης του ακινήτου σας.

Τι είναι καλό να γνωρίζω όταν πρόκειται να πουλήσω ένα ακίνητό μου;

Το ακίνητο είναι από τα ακριβότερα και δυσκολότερα προϊόντα στην αγορά. Απευθυνόμενοι στο Lafazani Homes έχετε έναν επαγγελματία δίπλα σας.

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε πολλά μεσιτικά γραφεία αν το επιθυμείτε, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι όσοι λιγότεροι μεσίτες ασχολούνται με το ακίνητό σας τόσο καλύτερο για εσάς. Απευθυνθείτε επιλεκτικά σε σοβαρούς επαγγελματίες του χώρου, με συγκεκριμένες προτάσεις προβολής του ακινήτου σας, έτσι ώστε να προβληθεί με σωστό τρόπο, φέρνοντας έτσι και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «κορεσθεί» το ακίνητό σας για όσο διάστημα βρίσκεται «εκτεθειμένο» στην αγορά.

Φροντίστε την εμφάνιση του ακινήτου, χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

Αν πρόκειται για κατοικία, επισκευάστε πιθανές ζημιές σε υδραυλικά, ηλεκτρικά, υγρασίες, ντουλάπια. Αν κρίνετε αναγκαίο βάψτε τους χώρους με φωτεινά χρώματα. Κάντε γενική καθαριότητα και απομακρύνετε άχρηστα αντικείμενα και έπιπλα που χαλάνε την εικόνα. Φωτίστε όλους τους χώρους, αφού μπορεί η υπόδειξη να γίνει ώρα χωρίς φυσικό φωτισμό.

Αν πρόκειται για οικόπεδο, φροντίστε να είναι περιποιημένο και προσβάσιμο με τα πόδια. Απομακρύνετε τυχόν σκουπίδια, κόψτε ξερά χόρτα και γενικά περιποιηθείτε το χώρο.

Ένα καλό αισθητικά αποτέλεσμα, πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις ενός στον υποψήφιου αγοραστή.

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να βρούμε αγοραστή;

Θα σας ζητήσουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτύχουμε την αποστολή μας, δηλαδή την εύρεση αγοραστή. Για κάθε ακίνητο υπάρχει ένας δυνητικός αγοραστής, ωστόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και η τάση της εποχής είναι παράγοντες που συντελούν στο πόσο γρήγορα θα βρεθεί ο ιδανικός ενδιαφερόμενος.

Στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε να πουλήσετε ή να εκμισθώσετε το ακίνητό σας, καταχωρήστε τα στοιχεία σας στην φόρμα συνεργασίας ή τηλεφωνήστε μας στο 6936 813099 και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ:

Γιατί να μας επιλέξετε;

Το πάθος γι’ αυτό που κάνουμε, οι φρέσκες ιδέες, το ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες, η αντίληψη και οι επικοινωνιακές ικανότητες, μας βοηθούν στο να είμαστε αποτελεσματικοί.

Δίκτυο επαφών


Διαθέτουμε πλούσιο δίκτυο επαφών, αποτελούμενο τόσο από αλλοδαπούς και εγχώριους ιδιώτες επενδυτές όσο και από ένα ευρύ δίκτυο επαγγελματιών του real estate.

Σωστή προβολή


Τα ακίνητα που αναλαμβάνουμε προωθούνται σε αξιόπιστους αγοραστές και συνεργάτες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Είμαστε αξιόπιστοι


Επιδεικνύουμε συνέπεια, τιμιότητα και σεβασμό πρώτα στους εαυτούς μας, και έπειτα στους πελάτες μας, σε κάθε μας συναλλαγή. Άρτια παρουσίαση ακινήτων, ξεκάθαροι όροι συνεργασίας.

Πετυχαίνουμε αποτελέσματα


Έχουμε εμπιστοσύνη στην δουλεία μας. Η σωστή επικοινωνία του ακινήτου σας, η χρήση σύγχρονων εργαλείων marketing σε συνδυασμό με την κατάλληλη καθοδήγηση, θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δίπλα σας μέχρι την υπογραφή συμβολαίου


Ο ρόλος μας ως μεσιτικό γραφείο δεν περιορίζεται απλά στην εύρεση αγοραστή. Η επιτυχημένη διαπραγμάτευση είναι μεν σημαντική, ωστόσο τελικός μας στόχος παραμένει η πώληση του ακινήτου και η υπογραφή του συμβολαίου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συμφωνίες έχουν αθετηθεί λίγο πριν την υπογραφή συμβολαίου από λάθους χειρισμούς και παραλήψεις. Εμείς, ως σύμβουλοι ακινήτων, είμαστε σε θέση να διαχειριζόμαστε τις ανησυχίες των δύο πλευρών, να λειτουργούμε ως γέφυρα επικοινωνίας και ως ο καταλύτες ενός deal.

Δικαιολογητικά για την πώληση ακινήτου

Σε μια αγοραπωλησία ακίνητης περιουσίας, ο κάθε συμβαλλόμενος καλείται να προβεί στην συγκέντρωση συγκεκριμένων δικαιολογητικών-εγγράφων ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει επιτυχώς την διαδικασία της υπογραφής των συμβολαίων.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχει ο ιδιοκτήτης για την πώληση ενός ακινήτου:

 

 • Βεβαίωση μηχανικού για τη δήλωση στο Ν. 4495/2017 μη αυθαιρεσίας ή τακτοποίηση σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες.
 • Φορολογική ενημερότητα για πώληση ακινήτου.
 • Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση μη οφειλής από το αρμόδιο τμήμα ΙΚΑ, μόνο στην περίπτωση που ο πωλητής διατηρεί εμπορική επιχείρηση ή είναι νομικό πρόσωπο οποιαδήποτε μορφής ή συμμετέχει σε εταιρία οποιαδήποτε μορφής με οποιαδήποτε ιδιότητα. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, τότε αρκεί ο πωλητής να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υποχρεούται σε προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας, την οποία ο συμβολαιογράφος θα προσαρτήσει στο συμβόλαιο.
 • Βεβαίωση μη οφειλής τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) από τον Δήμο στον οποίο ανήκει το ακίνητο. Προκειμένου να λάβει το ΤΑΠ ο ιδιοκτήτης οφείλει να προσκομίσει στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου:πρόσφατη απόδειξη της Δ.Ε.Η., συμβόλαιο ιδιοκτησίας του ακινήτου. (Σε περίπτωση ωστόσο που το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είναι αγροτεμάχιο χωρίς κτίσμα δεν απαιτείται ΤΑΠ.)
 • Τους τίτλους ιδιοκτησίας του ακινήτου που πουλάει, οι οποίοι μπορεί να είναι το συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου ή η αποδοχή κληρονομιάς σε περίπτωση που το ακίνητο περιήλθε στα χέρια του ως κληρονομιά. (Σε περίπτωση όπου το ακίνητο έχει περιέλθει στα χέρια του πωλητή από δωρεά γονική παροχή ή κληρονομιά μετά την 31/12/1989, τότε απαιτείται πιστοποιητικό από την αρμόδια ΔΟΥ ότι δηλώθηκε η δωρεά/γονική παροχή/κληρονομιά αντίστοιχα και πως δεν οφείλεται οποιοσδήποτε φόρος.)
 • Από 1.1.2011 απαιτείται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για κάθε ακίνητο εμβαδού μεγαλύτερου των 50τμ.
 • Aπο 1.1.2022 απαιτείται και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.
 • Πιστοποιητικό ότι το ακίνητο έχει μετεγγραφεί στο υποθηκοφυλακείο κατά τον χρόνο αγοράς του από τον τωρινό ιδιοκτήτη.
 • Κτηματογραφικό απόσπασμα (διάγραμμα και φύλλο) από την υπηρεσία του Κτηματολογίου, αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή ενταγμένη στο Κτηματολόγιο.
 • Υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ) στην οποία θα αναφέρεται ότι το εν λόγω ακίνητο συμπεριλαμβάνεται στην δήλωση Ε9.
 • Υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη επίσης από την αρμόδια ΔΟΥ ότι ο πωλητής του ακινήτου δεν είναι υπόχρεος σε δήλωση μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ή σε αντίθετη περίπτωση όπου είναι υπόχρεος, αντίστοιχο πιστοποιητικό ότι η δήλωση έχει υποβληθεί.
 • Υπεύθυνη δήλωση προς την αρμόδια ΔΟΥ ότι το εν λόγω ακίνητο κατά τα τελευταία πέντε έτη δεν απέφερε εισοδήματα προς τον πωλητή. Σε αντίθετη περίπτωση όπου το ακίνητο ήταν μισθωμένο, χρειάζεται αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση προς την αρμόδια ΔΟΥ ότι το ακίνητο αποφέρει εισοδήματα κι ότι αυτά περιλαμβάνονται στην δήλωση εισοδήματος που ο πωλητής υπέβαλε.
 • Επικυρωμένο αντίγραφο της οικοδομικής αδείας από την αρμόδια πολεοδομία, εάν το ακίνητο χτίστηκε μετά την 14/3/1983, διαφορετικά χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση τόσο του πωλητή όσο και του αγοραστή ότι το ακίνητο έχει ανεγερθεί πριν την ημερομηνία αυτή.
 • Βεβαίωση από τον αρμόδιο Δήμο ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του ακινήτου για την εισφορά σε γη και χρήμα.
 • Πιστοποιητικό ότι καταβλήθηκε το Ενιαίο Τέλος Ακινήτου (Ε.Τ.ΑΚ).

 

Σε περίπτωση που το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είναι οικόπεδο τότε χρειάζεται και:

 • Τοπογραφικό διάγραμμα με δηλώσεις του Ν.651/1977 και του Ν.1337/83 από το μηχανικό που το συνέταξε.

 

Ποια είναι τα έξοδα για τον πωλητή ακινήτου;

 • Αμοιβή μηχανικού για τη δήλωση στο Ν. 4495/2017 (βεβαίωση μη αυθαιρεσίας ή τακτοποίηση σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες).
 • Αμοιβή μηχανικού ενεργειακού επιθεωρητή για σύνταξη του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης ακινήτου.
 • Αμοιβή μηχανικού για την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας.